Choď na obsah Choď na menu
 


XIX. okresný turistický zraz seniorov

9. 7. 2019
19.ročník „Okresného turistického zrazu seniorov okresu Revúca“

 s finančnou podporou BBSK 4.7.2019 v Muráni.

              Za pekného slnečného rána prichádzali  4.júla 2019 do obce Muráň seniori okresu Revúca, ktorých osobitné autobusy privážali  zo všetkých ZO JDS. Členovia  Výboru ZO JDS Muráň s predsedníčkou Elenou Uhrínovou, starostom obce a členmi P-OR JDS Revúca vítali prichádzajúcich seniorov malým občerstvením na 19. Okresnom turistickom zraze seniorov, ktorí sa rozhodli naplniť myšlienku športového motta „ŽIADNY  LIEK NENAHRADÍ POHYB, ALE POHYB NAHRADÍ KAŽDÝ LIEK“  Spevokol Levenda, ZO JDS Muráň pod vedením Evy Stuhárovej, vítal seniorov pesničkami, ktoré velebili krásu a históriu Muráňa.19.ročník„Okresného turistického zrazu seniorov“, ktorý organizovala Okresná organizácie JDS Revúca s finančnou podporou  BBSK sa uskutočnil v obci Muráň s bohatou historickou  minulosťou. Spoluorganizátorom OO JDS bola obec Muráň so starostom obce Ing. Romanom Goldschmidtom  a  ZO JDS Muráň. Seniorov prišli pozdraviť pozvaní hostia: Poslanec BBSK Július Laššana, prednosta  Okresného úradu v Revúcej Ing. Peter Balogh,  Ing. Igor Kvetko, vedúci oddelenia odboru školsta, kultúry a športu v Revúcej, predseda KO JDS BB Ján Hlaváč, starostovia obcí  a ďalší členovia KO JDS Banská Bystrica. 

19.Okresný turistický zraz seniorov okresu Revúca otvorila privítaním prítomných predsedníčka ZO Elena Uhrínová, a Igor Hock, predseda OO JDS,a privítal hostí, ktorí prijali pozvanie. Starosta obce Ing. Roman Goldschmidt, privítal seniorov na pôde obce  Muráň, poprial pekné zážitky z turistických trás a tiež, aby sa v obci dobre cítili. Vlastimil Chaba člen P-OR JDS oboznámil seniorov s pripravenými turistickými trasami a ich obtiažnosťou.  Účastníci si mali možnosť vybrať z 3 trás, ktoré pre nich dôsledne pripravili členovia prípravného výboru tejto akcie. Prvá viedla z Muráňa autobusmi na Veľkú Lúku, kde ich pán Frandel oboznámil s chovom Norika Muránskeho, potom vystúpili na Muránsky hrad, kde s históriou hradu seniorov oboznámil pán Hromada. Druhá trasa z viedla lesnou cestou k syslom a k prameňu PODHRAD.  Tretia trasa menej náročná viedla po historických  miestach Muráňa s návštevou katolíckeho kostola, Múzea – koburgovských pánov, Informačné centrum v Muráni. Na každej trase boli podané vedúcimi výklady o navštívených  miestach. Okolo  13-tej hodiny sa "turisti" postupne vracali do pripravených priestorov , kde už rozvoniavala kapustnica a na stoloch ich čakali pripravené chutné zákusky, ktoré napiekli členky ZO JDS Muráň, Muránska Lehota, Muránska Dlhá Lúka, Kameňany a výborné muránské buchty pivo, vínko a káva . Unavených turistov obslúžili šikovní - domáci členovia ZO.  Peknými  ľudovými pesničkami  zabávali členky spevokolu Levenda, ku ktorým sa pridali ďalší seniori až do odchodu seniorov. Na záver boli odovzdané všetkým  ZO JDS „Účastnícke listy za účasť na 19. OTZS“ a zároveň každý člen – ZO  dostal malý „Účastnícky list“ za absolvovanie trasy.  

            Predsedníctvo OO JDS vyslovuje poďakovanie starostovi obce Muráň Ing. Romanovi Glodschmidtovi, Elene Uhrínovej, predsedníčke ZO JDS, členom výboru ZO za pripravené turistické trasy a vynaložené úsilie, aby všetci sa v ich obci  dobré cítili, veď na turistickom zraze sa zúčastnilo 225 členov a hostí.

            Poďakovanie patrí poslancovi BBSK Ing. Júliusovi Laššanovi,Ing. Petrovi Baloghovi prednostovi Okresného úradu Revúca, SMZ a.s, Jelšava KOMATEQ a.s., Revúca, Mestským lesom Revúca, starostom obcí, ktorí finančne a materiálne podporujú seniorov a všetkým, ktorí sa na príprave 19.OTZS v Muráni podieľali.

            Seniori odchádzali neskoro v popoludňajších hodinách s peknými zážitkami a konštatovali, že turistický zraz bol výborný vďaka starostovi a členom výboru ZO JDS.