Choď na obsah Choď na menu
 


Stretnutie troch generácií

30. 11. 2018

 

     14. ročník „STRETNUTIE TROCH GENERÁCIÍ PRI PESNIČKÁCH“ v REVÚCEJ

s finančnou podporou BBSK

            Hostia sú ako boží poslovia čo prídu pokloniť sa nášmu šťastiu. Nuž, keď Ťa menom Pána oslovia, treba ich poctiť pýchou letorastu. Takto to robievali otcovia, počastoval brat brata, gazda gazdu, bo tak sa zväzky rodov obnovia – nuž, usmej sa a povedz: Vítam Vás tu !

            Týmito slovami na pôde mesta privítal  prítomných  členov 16. speváckych súborov, divákov i hosti Igor Hock,  predseda OO JDS a zároveň privítal vzácny hostí oboch okresov:                                               Pani   Evu Cireňovú, primátorku mesta,  predsedníčku RZMOS - SG

Pánov: Petra Balogha, prednostu Okr. úradu v  Revúcej                                      Milana Kolesára, primátora Jelšavy, podpredsedu RZMOS - Stredného  Gemera,                                                                                                 Júliusa Buchtu- viceprimátora mesta,                                                      Jána Hlaváča – predsedu KO JDS BB                                       Pani:   Ingrid Poliakovú, prednostu Okr. úradu v Brezne                      Karin Kilíkovú, riad. MsKS v Revúcej  

    Všetkých prítomných  primátorov a starostov obidvoch okresov, ktorí nám seniorom aktívne pomáhajú pri našich aktivitách, ktorí sa ich pravidelne zúčastňujú, zástupcov našich dlhoročných sponzorov, spoločenských organizácii a  zástupcov škôl.

            28.november 2018, pekný jesenný deň vítal v Revúcej seniorov z okresov Revúca a  Brezno, ktorých kroky smerovali do MESTSKÉHO DOMU KULTÚRY, kde ich vítali členovia predsedníctva kávou a sladkým pečivom. Členovia 16 speváckych súborov  sa stretli, aby sa predstavili novým programom na  14.ročníku  „Stretnutia troch generácií pri pesničkách“. Toto zaujímavé kultúrne spoločenské podujatie organizuje  Okresná organizácia JDS v Revúcej v spolupráci s mestom Revúca a Mestským kultúrnym strediskom, s finančnou podporou BBSK .                

            K prítomným seniorom sa prihovorili  pani Eva Cireňová, primátorka mesta a páni Peter Balogh, prednostu Okr. úradu v Revúcej, poslanci BBSK, Július Buchta,novozvolený primátor mesta  Revúca, Milan Kolesár,  primátor mesta Jelšava a Ján Hlaváč, predseda KO JDS BB. V príhovoroch všetci vyzdvihli význam podujatia na zachovanie kultúrnych tradícií a obdiv seniorom k ich zanietenosti a chuti venovať sa takejto  prospešnej záujmovej činnosti a obdiv k tomu, že je to už 14. ročník  uvedeného podujatia. Zároveň prisľúbili naďalej pomoc seniorom pri organizovaných seniorských podujatí a popriali pekný kultúrny  zážitok. V pozdrave  pána Jána Hlaváča boli vyslovené slová vďaky organizátorom i všetkým účinkujúcim členom spevokolov.                                                         Seniori sú najstaršia generácia, ktorá sa snaží odovzdávať múdrosť,  tradície a lásku  mladšej generácií. Ich úsilie nie je zbytočné, lebo vystúpili detské a žiacke súbory, zasiate zrnko seniormi padlo na úrodnú pôdu.

            Pri tejto slávnostnej príležitosti v mene všetkých seniorov okresov Revúca a Brezna podpredsedníčka OO JDS Zuzana Homoliaková sa poďakovala pani Eve Cireňovej, ktorá už v komunálnych voľbách nekandidovala na post primátorky, za jej neúnavnú pomoc a rozvoj okresnej organizácie JDS, za čo jej bola udelená  Pamätná plaketa ÚJDS v Bratislave, predseda KO JDS jej odovzdal Pamätný list KO JDS BB

            S vďakou a úctou odovzdali kytice  predseda OO JDS Revúca Igor Hock a predseda OO JDS Brezno Daniel Kianica.

            Kultúrny program viedla pani Jana Mátéová, členka P – OR JDS slovami o krásach jesene a k nej patriace podujatie v tomto roku už 14. ročník „Stretnutia troch generácií pri pesničkách“ s finančnou podporou BBSK.

            Ako prvý sa predstavili deti MŠ z Revúčky  s pani riaditeľkou Zdenkou Kalajovou adventnými zvykmi  popretkávanými pesničkami a tancom, deti MŠ Sládkovičova ul. v Revúcej pripravili pekné tanečné vystúpenie. Spevácky súbor žiakov ZÚŠ v Revúcej pod vedením pani Renaty Brezovskej, klavírneho sprievodu pani Ľubici Beňušovej. Prítomných zaujali piesňou od pani Ľ. Beňušovej a piesňou o mame, perfektným  prevedením.

Krojovaný DFS Lykovček, sa predstavil vlastnou ľudovou hudbou a pesničkami z Gemera, ktoré spolu so súborom a výbornými sólistkami spievali aj prítomní.

            Ďalej nasledovali vystúpenia seniorských súborov, s piesňami, ktoré vyjadrovali lásku k rodnému kraju, rodnej dedinke a ľudovými pesničkami zo svojich regiónov, niektoré z nich zazneli i v nárečí príslušných miest a obcí. Spievali tak oduševnene a pekne, že spievali spolu so súbormi i všetci prítomní v sále.

V programe vystúpili súbory                                                                                           1/   SLNIEČKA  ZUŠ Revúca, vedie pani Renata Brezovská

            2/   ÚSVIT ZO JDS  Revúca, vedie Eduard Sendrei

            3/  LECHEM  Cirkevný ev. súbor a.v. Chyžné, vedúca Emília  Volgyiová, ev. far.

            4/  LUNA ZO JDS Revúčka, vedúca Anna Hrbálová, ml.

            5/ JAROSLAV BELKO , sólista súboru Potešenie ZO JDS Michalová

            6/ SENIOR BREZINKY ,ZO JDS Polomka

            7/  SENIORKY  ZO JDS Jelšava, vedúca Ľubica Hudačeková

            8/  NEZÁBUDKA  ZO JDS Lubeník, vedúca Lídia Slottová

            9/  POĽAŇ ZO JDS Mur. Dlhá Lúka , ved. súboru Emília Ďurejová

            10 JOZEF BERAKSA,  ZO JDS Podbrezová - Štiavničky

            11/ DFS  LYKOVČEK pri MsKS Revúca  Ing. Poprocká,

            12 SENIOR  ZO JDS BREZNO

            13/ LEVENDA ZO JDS Muráň, vedúca Eva Struhárová                                            

             Vedúcim súborov boli odovzdané Ďakovné listy a kytičky, ktoré odovzdali páni:, Ján Hlaváč, Peter Balogh, Milan Kolesár, Igor Hock a podpredsedníčka OO JDS.

            V závere podpredsedníčka Zuzana Homoliaková poďakovala účinkujúcim za pekný zážitok, poslancom BBSK, sponzorom za podporu podujatia a vyslovila presvedčenie, že spoločná spolupráca bude naďalej pokračovať ďalšími ročníkmi podujatia, ktoré OO JDS organizuje. Za dlhoročnú spoluprácu predseda OO JDS v Brezne jej odovzdal kyticu kvetov , prítomným poprial pekné  nastávajúce Vianoce a pevné zdravie do ďalších rokov.   Vyvrcholením programu bolo spoločne zaspievanie piesne Tichá noc, svätá noc..., ktorú spievali všetci členovia súborov i diváci   Podujatie ukončil predseda OO JDS  Igor Hock slovami: Tri veci sebe aj iným želaj, zdravie , priateľstvo a radosť. Tri veci ovládaj svoju povahu, jazyk a správanie.  Tri veci zdokonaľuj odvahu, dobrotu a lásku k blížnemu.  Tri veci si váž slobodu, deti a starých ľudí.       

Stretnutie seniorov pokračovalo v kaviarni ALFA, kde pekným prípitkom pozval k prestretým stolom, poprial dobrú chuť, pekné posedenie s priateľmi  a príjemné prežitie nastávajúcich vianočných sviatkov predseda OO JDS pán Igor Hock.

            Podujatia sa zúčastnilo 140 účinkujúcich seniorov , 94 detí, 28 pozvaných hostí a ďalších občanov mesta a okolia – spolu bolo prítomných asi 350 osôb.